Zumba, Zumba Step, Zumba Fitness


Antrenamentele la sală pot părea pentru mulți dintre noi o activitate plictisitoare și cu greu luăm hotărârea de a merge la sală. În schimb ce am observat prin periplul meu pe la sălile de fitness și aerobic în cadrul platformei Real Sports, a fost cea că, clasele de zumba au o căutare mare și de obicei sunt și la capacitate maximă.

Probabil muzica zumba face minuni și de aia este așa de căutată. Sau poate faptul că suntem latini și avem dansul în sânge, iubim acest tip de mișcare antrenant și relaxant totodată.

Un scurt istoric despre Zumba și ce este de fapt: Este un program de fitness inspirat din dansurile latino și creat de către cunoscutul dansator și coregraf columbian, Alberto „Beto” Perez, în cursul anilor ’90.

Zumba implică o combinație între elemente ce țin de dans și elemente din sfera aerobicului. Coregrafia Zumba încorporează mișcări de hip-hop, soca, samba, salsa, merengue, reggaeton, mambo, arte marțiale, și chiar bollywood, respectiv dans din buric. Sunt incluse și exerciții de squat și streching.

Zumba este practic rezultatul unui „fericit accident”, așa cum descrie însăși fondatorul întregului concept. În 1986, Beto Perez, instructor de fitness în orașul său natal Cali, Columbia, și-a uitat caseta cu muzica sa clasică pentru cursul de aerobic pe care îl preda. Soluția pe care a găsit-o a fost să utilizeze muzica pe care o avea la dispoziție în acel moment și pe care o asculta de obicei în mașină (salsa și merengue), improvizând un program de aerobic ieșit din tiparele tradiționale.

Programele Zumba oferă un antrenament total al corpului, inclusiv cel al bratelor și al picioarelor. Multe mișcări de Zumba sunt agreate de cursanți, în special pentru rezultatele formidabile obținute la nivelul mușchilor abdominali, acestea ajutând la dezvoltarea şi întărirea masei musculare abdominale, având în acelaşi timp un risc minim de a vă crea insuportabilele dureri de spate.

Există mai multe tipuri de programe Zumba, şi anume:

  • Zumba Clasic – oferă exerciții de bază ale programelor de fitness, pe ritmuri comune de merengue, samba, vals, tango şi reggaeton.
  • Zumba Gold – Este programul de exerciții adresat tuturor vârstelor, luând în considerare preocupările anatomice, fiziologice şi psihologice ale fiecărui individ.
  • Zumba Toning – anumite mișcări de Zumba, cu rol de sculptare a corpului. Programul vizează arderea caloriilor şi antrenamentul bazat pe forţă.
  • Aqua Zumba – indicat tuturor grupelor de vârstă. Exercițiile constau în combinații de tehnici Zumba cu programe de fitness în apa.
  • Zumbatomic – program de exerciții special concepute pentru copii. Programul se adresează copiilor între 4-12 ani, bazate pe concepte fundamentale, cum ar fi coordonarea, disciplina, munca în echipă şi încrederea.
  • Zumba Step: este un program nou pe care nu trebuie să îl ratezi, o combinație excelentă de step, fitness și dans. Uita tot ce știai până acum despre step și pregătește-te pentru o nouă experiență marca ZUMBA.

    Întărește și tonifiază partea de jos a corpului (abdomen, coapse, fesieri și picioare) printr-un amestec de dans, pași de step și mișcări de fitness combinate perfect pe ritmuri hipnotizante ce te vor face să sfidezi gravitația. Vei fi uimit/ă de simplitatea acestui program, frumusețea mișcărilor de dans și atmosfera incendiară la clasele de Zumba Step.

O ședință de Zumba durează în medie o oră și cuprinde partea de încălzire, pe parcursul a 2-3 melodii, însemnând circa 5-10 minute, antrenamentul propriu-zis, este de 45 minute, iar în final, partea de relaxare, numită cool down, timp de aproximativ 5 minute.

Mișcările Zumba solicită și pun în mișcare toate grupele de mușchi, modelând și tonifiind corpul. În același timp, acestea acționează precum exercițiile cardio, solicitându-ți inima și îmbunătățindu-ți sistemul cardiovascular.

Îmi place acest gen de activitate sportiva, ce îmbină dansul cu mișcarea și mă bucur nespus că avem parteneri în cadrul abonamentului Real Sports, care oferă servicii de calitate în cadrul claselor de zumba și nu numai.